Belépés
koszegimarika.blog.xfree.hu
"Az ember értékét nem az esze, a műveltsége, nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti."--- "Nem az a fontos, a ... Kőszegi Marika
1955.09.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Március Szél nem mozdult, ág nem hajlott
  2023-03-03 07:21:13, péntek
 
   
  Március Fekete István

Szél nem mozdult, ág nem hajlott, s egy vén varjú úgy ült a fatetőn, mintha múzeumban lenne, de üvegszekrényben, ahol általában csak nagytakarításkor mozognak a madarak, hiszen eleget mozogtak életükben.
Ült az öreg varjú szép csendben; nem károgott, nem vakaródzott, csak szemlélődött, mintha valamire várt volna, ami még nem bizonyos.
Alatta a patakon az éjjel meghorpadt a jég, s a jégen egy fél ponty feküdt szétszórva pénzeit, nem ugyan jószántából vagy mulatozás közben, hanem mert a vidra megfogta az éjjel, evett valamit belőle, aztán otthagyta. A többit már az öreg varjú ette meg reggelire. Azért ül ilyen nyugodtan, mert begye tele van, s az ilyen szép, nagy darab halat nem hagyja csak úgy ott az ember, azaz a varjú. Ha valami vetélytárs jelenne meg akár a levegőben, akár a földön, természetesen hanyatt-homlok vetné rá magát a halra, mert nincs olyan varjúgyomor, amibe még nem fér.
Persze a vetélytársak száma sokkal nagyobb, mint kellene, s vannak közöttük olyanok, amelyek utálatosan nagyok és erőszakosságra hajlamosak. Ha például egy rétisas ereszkedne a halra, az öreg varjú nem szólna egy szót sem, de egy szarka már nehezebben juthatna a zsákmányhoz.
Az előbb két kis cinke óvatoskodott a halhoz.
- Cin-cin-cincere - mondották -, eszünk a halból, ha szabad.
- Szabad - bólintott a varjú -, de ne jártassátok a szátokat, mert idecsődül az egész erdő.
Hallgattak is a kis kék kabátosok, és eszegették, amíg egy karvaly végig nem suhant a folyó felett, és éppen csak hogy megmenthették télben kopott kabátjukat.
Azóta csend van, ámbár mintha valami nem lenne rendben odalent. Mi van ezzel a jéggel? Elvizenyősödött és meghorpadt, ami nem lenne baj - de a hal! Ha ez így megy tovább, a hal csúszni kezd befelé.
A vén varjú nem mozdul, hiszen itt van az ideje az olvadásnak, de hogy éppen most...
És mereven nézi a halat, ezenközben valaki megszólal alulról:
- Kiesik a szemed, varjú barátom, mit szemlélsz oly önfeledten?
- Csak úgy nézelődöm - rebbent meg a varjú a rókától. - Vizesedik a jég... de jobb is már! - ,,Hogy a nyári tetvek egyék meg a bundádat!" - tette hozzá, persze gondolatban.
- Nagyon egy helyre néztél...
- A jégre néztem.
- Gyanús vagy, öreg sírásó.
- Hát nézd meg magad! Legalább egy kis fürdőt veszel. Nem árt az a bolháknak.
- Nana, csak ne sértegessük egymást! Egyszerűen megkérdezem, mi van a jégen, követve megátalkodott tekintetedet, s te rögtön a bolhákat hozod elő. Elég kellemetlen, hogy még most sem kezdtem meg a vedlést - a fene ezt a telet! - és bizony akad egy-kettő. Szóval, ugye, nincs a jégen semmi? Te onnét jól látod, míg nekem át kell mászni ezen a ronda sűrűségen.
- Dehogy nincs!
- Micsoda? - csillant fel a róka szeme.
- Víz.
- Ó, hogy a szelek hordják el minden tollad, vén dögész, hát illik élelem dolgában gúnyolódni?
A varjú nem válaszolt, mert egy kis cinke reppent megint a halhoz, és csendesen megszólalt:
- Cin-cin, milyen szép nagy hal!
,,Jaj - gondolta a varjú -, jaj!"
A róka hegyezte a fülét, mert nem értette a kis madarat.
- Cin-cin-cincsere - mondta most már hangosabban a kis cinke -, csodálatos, szép nagy hal...
,Jaj!" - húzta össze magát a varjú a fán, míg a róka képe csupa ragyogás lett.
- Most megbüntetlek, vén trágyadoktor! - És majdnem óvatosság nélkül surrant át a sűrűségen, leugrott a folyó magas partjáról, és egy perc múlva már ott ette a szép darab pontyot a varjú alatt.
- Kár - siránkozott a varjú -, káár az ilyen tolvajba!
A róka csámcsogva nézett fel.
Ebben a pillanatban éles nyúlsírás hangzott fel az erdő mélyéről, s a rókán mintha végigvágtak volna.
- A területemen! Az én területemen!
És elrohant.
Lent pedig, a völgy aljában az egyik vadász azt mondta a másiknak:
- Fújd meg még egyszer.
És a csalogató sípból még egyszer megjajdult a megfogott nyúl éles panasza, mintha egy másik róka fojtogatná.
Az öreg varjú szomorúan ült a fatetőn mindaddig, amíg csak egy puskalövés végig nem zengett az erdőn. A varjú bölcs, öreg varjú volt, aki tudta, hogy ahol vadásznak, ott marad is néha valami, azért déltájban elvitorlázott arrafelé, ahol a puska szólt. Ismerte azt a völgyet, és rövid körözés után megtalálta a helyet, ahol a rókát megnyúzták, és megtalálta a rókát is - kabát nélkül, amit a szűcsök gereznának neveznek.
A varjú szeme elégedett volt.
- Lám, lám, mégiscsak meglesz a halam!
És őrizni kezdte most már a rókát.
A vadászházban a rókabőr már ki van feszítve, s azt mondja egyik vadász a másiknak:
- Csodálatos szép ez a bőr, pedig csak nagy telek után ilyen szép a rókabőr márciusban, és az idén nem is volt tél.
(1954)
 
 
0 komment , kategória:  Tavasz  
Címkék: nagytakarításkor, üvegszekrényben, elvizenyősödött, erőszakosságra, megmenthették, elvitorlázott, természetesen, megátalkodott, trágyadoktor, megbüntetlek, tekintetedet, vetélytársak, óvatoskodott, szemlélődött, vadászházban, zsákmányhoz, jártassátok, varjúgyomor, jószántából, kellemetlen, területemen, pillanatban, siránkozott, sértegessük, megkérdezem, vakaródzott, gondolatban, hangosabban, végigvágtak, hallgattak, nehezebben, hajlamosak, utálatosan, meghorpadt, ereszkedne, szétszórva, öreg varjú, éjjel meghorpadt, vidra megfogta, ilyen szép, vetélytársak száma, rétisas ereszkedne, varjú –, egész erdő, karvaly végig, folyó felett, nyári tetvek, helyre néztél, jégre néztem, bolhákat hozod, vedlést –, jégen semmi, Március Szél, Fekete István,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Png telefon  Alázat  Idő  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Tavaszi kép  Egy maradéktalanul uralt világ  Reggel van  Akik bántanak téged  Zilahy Lajos gondolata  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Szép estét kedves látogatóimna...  Png férfi  Alázat  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Png kislány  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam Krisztinától  Sokan azt tartják  Tavaszi kép  Png csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Akarat  Png csokor  Zilahy Lajos gondolata  Erdőn  Akarat  Png csokor  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  A sors  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Nem méltó hozzád  A Megváltó szolgálatában  Lóhere  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Albert Einstein gondolata  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Adakozás  képre írva  Png cica  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Illyés Gyula - Milyen hamar.  A sors  Nagyon különös  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Ami embereknek lehetetlen, az...  Reggel van  Akik bántanak téged  Png virág  Png telefon  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Krisztinától  Reggel van  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  George Byron - Ahogy itt jár -...  Adakozás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam Krisztinától  Popper Péter szavai  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  A sors  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Ami embereknek lehetetlen, az...  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ 
Bejegyzés Címkék
öreg varjú, éjjel meghorpadt, vidra megfogta, ilyen szép, vetélytársak száma, rétisas ereszkedne, varjú &#8211, egész erdő, karvaly végig, folyó felett, nyári tetvek, helyre néztél, jégre néztem, bolhákat hozod, vedlést &#8211, jégen semmi, ronda sűrűségen, róka szeme, szelek hordják, róka hegyezte, róka képe, folyó magas, perc múlva, szép darab, varjú alatt, ilyen tolvajba, róka csámcsogva, pillanatban éles, erdő mélyéről, rókán mintha, völgy aljában, egyik vadász, csalogató sípból, megfogott nyúl, másik róka, fatetőn mindaddig, puskalövés végig, varjú bölcs, puska szólt, rókát megnyúzták, szűcsök gereznának, varjú szeme, rókabőr márciusban, nagytakarításkor, üvegszekrényben, elvizenyősödött, erőszakosságra, megmenthették, elvitorlázott, természetesen, megátalkodott, trágyadoktor, megbüntetlek, tekintetedet, vetélytársak, óvatoskodott, szemlélődött, vadászházban, zsákmányhoz, jártassátok, varjúgyomor, jószántából, kellemetlen, területemen, pillanatban, siránkozott, sértegessük, megkérdezem, vakaródzott, gondolatban, hangosabban, végigvágtak, hallgattak, nehezebben, hajlamosak, utálatosan, meghorpadt, ereszkedne, szétszórva, márciusban, csodálatos, megjajdult, ezenközben, megtalálta, gúnyolódni, olvadásnak, vetélytárs, egyszerűen, csámcsogva, fojtogatná, önfeledten, eszegették, megnyúzták, gereznának, kabátjukat, puskalövés, megszólalt, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 69029 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3426
  • e Hét: 32626
  • e Hónap: 72238
  • e Év: 301175
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.